Megyeri tér, Pécs

Civil kezdeményezés a Megyeri térért. Hírek, tudnivalók, nyilvánosság, demokrácia 2.0 Címünk: megyeriterblog kukac gmail ponty com

Szavazás

Friss topikok

  • Colt45: Páva jelenleg el van foglalva a mélytorkozásal, nyeli a gecit, azért folyik a ronda pedereszta pof... (2016.06.09. 04:11) Tárgyalások és feljelentés
  • hárs: örülök , hogy ilyen átfogóan,tényeken alapuló összegzést írt a nyílt levélben. Nagyon fáj , végi... (2009.07.02. 21:08) Építtetők és kivitelezők
  • Rodina: pecsiujsag.hu/index.php?p=article&aid=19171 (2009.06.14. 18:40) Honlap - módosítva
  • rokusbandi: Ha tényleg igaz, hogy a tervező úgy hirdeti a lakóparkot, hogy a szomszédban az EKF keretében újul... (2009.06.11. 14:21) Félnek, pedig nem kéne
  • kuty: @hárs: kérhetünk és várhatunk... a képviselő/alpolgármester úr nem a megyeri tér fáival, hanem kar... (2009.06.05. 01:24) Képviselői tájékoztató, június 4. (videó)

Linkblog

A Megyeri tér története

2009.05.31. 11:16 Lear

Kezdetek

A Megyeri tér története a 70-es években kezdődött. Ekkoriban tömegével építették a panelházakat Pécs nyugati, illetve déli részén (Uránváros, ill. "Kertváros"). 1976-ban készült el a Megyeri tér mellett a város máig legmagasabb lakóépülete, a "huszonöt emeletes". A toronyház megépítése után a környéket rendezték, nagyjából ekkor nyerte el a Megyeri tér a múlt hétig meglevő arculatát. A téren focipályát, játszóteret alakítottak ki, illetve fákat telepítettek, melyek nagy része a környéken szokatlan, különleges.

A tér életében a következő nagy fordulópont 1989 volt, amikor a mellette tornyosuló Magasházat szerkezeti problémák miatt (rozsdásodás) ki kellett üríteni. A toronyépület azóta üresen áll, galambok fészkelnek benne. A ház tövében lévő betonkomplexum sem járt különbül: a benne lévő Spar, illetve étterem bezárt, ma csupán az egyik rakodóteret használja imaházként egy újkeresztény egyház. Az esőtől védett zugokban hajléktalanok pihennek meg.

 A teret 1994-ben adta el az önkormányzat, azóta többször is gazdát cserélt. A mai tulajdonosok között van három pécsi, és egy Belizében bejegyzett cég, a Carlington Invest Ltd. Érdekes, hogy bár a park hivatalosan magánterület lett, a városvezetés továbbra is sajátjaként gondozta azt. Kaszálta a füvet, nyírta a bokrokat, felújította a játszóteret, kukákat és közvilágítást telepített, valamint fákat ültetett. A környék lakói álmukban sem gondolták volna, hogy megszokott parkjuk már nem az övék, sőt, építkezni akarnak rá. Ezért is érzik most sokan azt, hogy átverték őket.

Jogi huzavona

2004 őszén Bólyban (egy Pécs környéki kisváros) (!) elvi építési engedélyt adtak ki egy négyemeletes, 70 lakásos, 1200 négyzetméteres alapterületű társasház megépítésére, melynek földszintjén üzletek, pincéjében pedig mélygarázs létesült volna. Ekkor Pécs még nem rendelkezett a területre érvényes szabályozási tervvel, így a bólyiak a hatályos építési terv szerint jártak el, mely pusztán a környezetbe való illeszkedést követelte meg. Az akkori polgármester felügyeleti intézkedést kezdeményezett a közigazgatási hivatalnál, ami 2005 januárjában érvénytelenítette a 2004-es elvi építési engedélyt. Az építtető ezt nem hagyta annyiban, bíróság elé vitte az ügyet. A Legfelsőbb Bíróság végül kimondta: az építési engedély érvényes, a felügyeleti intézkedés a határidő lejárta után indult. A közigazgatási hivatal tehát kénytelen volt a Legfelsőbb Bíróság határozatának megfelelően eljárni, és engedélyezte az építkezést. Ez ellen a városvezetés már nem nyújtott be fellebbezési kérelmet, mert nem látta értelmét.

Kénytelenek vagyunk elismerni, hogy eddig úgy tűnik: minden a jog betűje szerint történt. Ám a szabályok szellemével már problémák akadnak. A lakókat mint ügyfeleket tájékoztatni kellett volna az elvi építési engedély kiadása előtt. Állítólag az önkormányzat épületében kifüggesztették az építkezésről szóló értesítést, ami ellen a lakók kérelmet nyújthattak volna be. Sajnos azonban akkor épp senki nem járt arra, így nem is tudhatott arról, mire készülnek a Megyeri téren. Így aztán semmi akadálya nem volt az építési engedély kiadásának.

A város utolsó reménye az volt, hogy a toronyházat időközben megvásárló spanyol cég, a Grupo Milton megveszi a Megyeri teret is, hogy mélygarázst építsen rá, majd betemesse, újraparkosítsa. Erre azonban nem került sor. Megpróbálkoztak az ingatlan visszavásárlásával is, azonban nem valószínű, hogy tulajdonosai baráti áron hajlandóak lettek volna megválni kincsüktől.

A megdöbbenés

Május 25-én, hétőn lezárták a Megyeri teret, hogy növényzetét letarolják és elkezdjék az építkezést. Még a héten megindultak a munkálatok. Hamarosan kiderült azonban, hogy a környék lakói nem hagyják annyiban a dolgot. Csütörtökön lakógyűlést tartottunk, melyen Nagy Csaba önkormányzati képviselőnk is megjelent. Elmagyarázta, hogy az ügy jogilag igen nehezen támadható, de a visszásságok kivizsgálásáért mindent meg kell tenni. Szombaton azonban újra felbőgtek a láncfűrészek motorjai, és a maradék fákat is kivágták, egy kivételével. Az időzítés tökéletes volt: a Pünkösd előtti szombaton kevesen tartózkodtak otthon, nem volt, aki kiállhatott volna tiltakozni. Kihívták a rendőröket, de azok az érvényes építési engedély miatt nem tehettek semmit. A munkásokkal nem lehetett vitatkozni: "nem hobbiból csinálom" - mondta az egyik. Így most a tér üresen áll, de legalább még a földet nem forgatták föl. Van tehát csekélyke remény!

Csütörtökön 3-kor ismét tájékoztatás tart képviselőnk.

20 komment

Címkék: történet

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeriter.blog.hu/api/trackback/id/tr931154563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Té a nevem a... 2009.05.31. 12:39:18

http://kdnp-pecs.blogspot.com/2009/05/kozep-amerikai-offshore-ceg-epit.html

itt is írnak róla

Koós Miklós · http://koos.hu 2009.06.01. 17:13:59

valami nem tiszta nekem. A cikk csak "elvi építési engedély"-ről szól, ami tudvalevőleg max 1 évig érvényes és építésre nem jogosit, csak a feltételeket rögziti. Mikor és kik adták ki az építési engedélyt?

automentesnap 2009.06.01. 17:17:30

@KM:
Ezt nem értem én sem. Meg, hogy miért Bólyon?

B. Capelluti · http://rallyedream.blog.hu 2009.06.01. 18:16:42

Pécsi vagyok elméletben, de 15 éve Pesten nyomom. Így együttérzés van, de csak okoskodni lehetne 200 km-ről. Jó lenne azért az ügy teljes iratanyagát átbogarászni. Uszítsatok az ügyre építész/településépítész/ügyvéd csapatot. (Szeretném hinni, hogy vannak a várost szerető érteelmiségben akik segítenek majd.) Talán a Civilek a Mecsekért Mozgalom környékén van ehhez tapasztalat, és bátorság, beszéljetek velük. (Ők a HM-től se ijedtek meg, mit nekik Belize)

Ja, és dokumentálni kell mindent (a boxeres biztosnági őrtől kezdve).

Lear 2009.06.01. 19:10:32

KM: Az építési engedélyt a Közigazgatási Hatóság (vagy vmi ilyesmi) volt kénytelen érvényesíteni a vonatkozó legfelsőbb bírósági határozat után. Az elvi építési engedély kiadásához pedig csupán a helyi településrendezési tervre, ill. az építkezésre vonatkozó jogszabályokra van szükség, ezek pedig elérhetők az internetről, így tehát azt Nyíregyházán is kiadhatták volna. Más kérdés, hogy ez a bujkálás nem veszi ki jól magát: illett volna ott jelentkezni, ahol építkeznek.

Lear 2009.06.01. 19:11:30

Amúgy elvileg két jogász is rajta van az ügyön, és a ZöFi segítségét kértük.

automentesnap 2009.06.02. 02:46:15

na, közben KM elmondta az urbanista blogon: ha a telek/épület önkormányzati tulajdonban van, akkor építési hatóságnak egy másik település építési hatóságát KELL kijelölni.

Lear 2009.06.02. 09:35:37

@automentesnap: igen, csakhogy a Megyeri tér nem volt önkormányzati tulajdonban...

Koós Miklós · http://koos.hu 2009.06.02. 10:45:29

@márrton: csak hogy tisztán lássuk a kronológiát, ha tudja valaki, kérem válaszolja meg:

1. mikor adták ki az elvi építési engedélyt?
2. mikor támadták meg?
3. mikor vált jogerőssé?
4. mikor és melyik önkormányzat építési osztályán adták ki az építési engedélyt?
5. volt-e fellebbezés és mi lett az eredménye?
6. mikor emelkedett jogerőre az építési engedély (nem az elvi)?

Koós Miklós · http://koos.hu 2009.06.02. 10:47:03

@márrton: kinek a tulajdonában volt, amikor elvi építési engedélyt kértek rá és ki volt az engedélykérő?

csávok 2009.06.02. 14:26:18

Hát jól elszunyukáltunk /-tak /!Itt már alig van esély a visszarendezésre.Próbálkozni azért még lehet.Attól a még ismeretlen/? / városi vezetőtől kell kérni konkrét megoldást a visszarendezésre aki a döntést hozta,támogatta,netán utasítást adott a terület értékesítésére!Ki is volt akkor - 1994-ben - a POLGÁRMESTER?

Lear 2009.06.02. 16:53:49

csávok: nyugi, segítséget egyedül a jelenlegi városvezetéstől várhatunk. Nem érdekes, hogy ki volt akkor a polgármester.

meganoname 2009.06.03. 17:06:42

"Tisztázni kell, hogy a környéken élőket megfelelően tájékoztatták-e a beruházás részleteiről,"
Lassan 25éve élek a Megyeri tér mellett de semmiféle információt nem adtak erről vagy is régebben(10éve) emlékeszem hogy mélygarázst akartak a helyére de akkor gyűjtöttünk X aláírást és nem lett megépítve...
Remélem most is lehetséges valami ilyen megoldás!!!!!NAGYON NEM ÖRÜLNÉK NEKI HA A TÉR ELTŰNNE!

Lear 2009.06.03. 18:24:22

@KM: huhh, estére megpróbálok válaszolni

Koós Miklós · http://koos.hu 2009.06.03. 19:06:28

@márrton: nem szívatni akarlak, félre ne értsd, csak ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, hogy ténylegesen hol történt (pl jogi)gikszer, ahhoz pontos adatok, dátumok kellenek, mint pl. az olyan egyáltalán nem mellékes különbség, mint az ELVI építési engedély és az (sima) építési engedély....stb

ne légy birka 2009.06.03. 20:05:19

@KM: kevés az időnk (dolgoznak a gépek a téren), teljesen szervezetlen a tiltakozók csapata.. holnap 3-ra valszeg dokumentációt is hoz az önkorm.képviselő. építész szakember megjelenése kincset érne...

Lear 2009.06.03. 20:18:56

valóban nagyon megtisztelő lenne...

Koós Miklós · http://koos.hu 2009.06.04. 10:46:23

ide sokkal inkább jogász kellene (kellett volna)

ne légy birka 2009.06.04. 11:23:03

@KM: kéne ide sokféle segítség: jogász, civil szervezetek, bárki, aki segítene összeszervezni azokat, akiket szimplán felháborít a zöld elpusztítása, és nem pártlobogók alatt, politikai érdekből állnak a megyeri tériek mellé. Egy építészeti engedélyezési eljárásban járatos szakembernek (ahogy a kommentjeidből is látszik)is eszébe jut olyasmi, amire laikus nem gondol.
süti beállítások módosítása