Megyeri tér, Pécs

Civil kezdeményezés a Megyeri térért. Hírek, tudnivalók, nyilvánosság, demokrácia 2.0 Címünk: megyeriterblog kukac gmail ponty com

Szavazás

Friss topikok

 • Colt45: Páva jelenleg el van foglalva a mélytorkozásal, nyeli a gecit, azért folyik a ronda pedereszta pof... (2016.06.09. 04:11) Tárgyalások és feljelentés
 • hárs: örülök , hogy ilyen átfogóan,tényeken alapuló összegzést írt a nyílt levélben. Nagyon fáj , végi... (2009.07.02. 21:08) Építtetők és kivitelezők
 • Rodina: pecsiujsag.hu/index.php?p=article&aid=19171 (2009.06.14. 18:40) Honlap - módosítva
 • rokusbandi: Ha tényleg igaz, hogy a tervező úgy hirdeti a lakóparkot, hogy a szomszédban az EKF keretében újul... (2009.06.11. 14:21) Félnek, pedig nem kéne
 • kuty: @hárs: kérhetünk és várhatunk... a képviselő/alpolgármester úr nem a megyeri tér fáival, hanem kar... (2009.06.05. 01:24) Képviselői tájékoztató, június 4. (videó)

Linkblog

Tárgyalások és feljelentés

2009.07.22. 19:04 Lear

Tudom jól, hogy egy blog számára az ilyen hosszú időtartamú hallgatás szinte a megszűnéssel egyenlő, de sajnos elfoglaltságaim miatt nincs sok időm az üggyel foglalkozni.

Két hírértékű dolog történt az elmúlt hetekben, az egyik az, hogy az önkormányzat tárgyalásokba kezdett az építtetőkkel. Ezek komolysága viszont kétséges, hiszen Páva Zsolt előző nyilatkozata óta nem állt nyilvánosság elé.

A másik történés talán egy kissé komolyabban vehető. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást indított, hogy kiderítse, történt-e visszaélés a város pénzével, hiszen egy magánterületre pazarolta pénzét az önkormányzat. Sajnos ettől még nem kapjuk vissza a teret, ugyanis nem az eladás vagy az építkezés, hanem a terület köztulajdonként való kezelése miatt nyomoznak, ismeretlen tettes ellen. Azonban erről végre ismét egy országos médium, a Magyar Rádió tudósításában olvashatunk.

Jó lenne, ha sikerülne országos hírűvé duzzadnia az esetnek, de még jobb lenne, ha Páva Zsolt végre nyíltan bevallaná az eladásban játszott szerepét (amit a tériek már amúgy is tudnak), és határozott lépéseket tenne az őt nemrég megválasztó és esetleg jövőre újraválasztó (?) pécsi polgárok kedvében.

Zárásképp és megerősítés végett álljon itt a polgármester úr ígérete, aminek várjuk következményeit:

"[...] a Megyeri tér parkjának megszűnését is meg kell akadályozni, és megnyugtató megoldást kell találni az ott élők számára."

 Én ugyanis még nem nyugodtam meg.

3 komment

Címkék: történet nyomozás páva zsolt

Óvatos ígéret a polgármestertől

2009.06.17. 15:10 Lear

Egyik ismerősünk kapta az alábbi levelet Páva Zsolt polgármestertől. Azt írja, meg kell akadályozni a park megszűnését, s "megnyugtatóan" rendezni kell a helyzetet. Kérdés, kit mi nyugtat meg. De legalább már "fent" is téma a tér.

Szólj hozzá!

Honlap - módosítva

2009.06.06. 20:52 Lear

A mostani poszt helyén egy sokkal durvább hangnemű cikk volt található, melyet elkeseredésemben írtam. Elnézést.

A helyszínen szerencsére ma nem sok történt, északon bekerítettek még pár négyzetmétert és kitettek egy hirdetőtáblát, mely korszerű fűtéses lakásokat árul, 2010 szeptemberi beköltözéssel. Akkor a déli táblán miért van 2010 november megjelölve mint a befejezés időpontja?

Az építtetők készíttettek maguknak egy honlapot is, melyen megtekinthetők az épület látványtervei. A lakásokat a következő szöveggel reklámozzák: "az épület szomszédságában az EKF keretén belül felújítandó játszótér és park található".

A látványterv alapján még egész elfogadhatónak tűnik a környezet, de ismerve a magyar kivitelezői morált...

19 komment

Címkék: képek honlap látványterv

Hallgatnak

2009.06.05. 21:00 Lear

A tegnapi lakossági tájékoztató eddig nem sok helyet kapott a helyi média hasábjain. Beszámolót pusztán a Pécsi Napilap készített. A Dunántúli Napló és a Bama hallgat, a Pécs TV pedig csak egy nyúlfarknyi tudósítást közölt a honlapján. Pedig a helyzet sürgős: bár ma nem folyt munka a területen, de a jelek (pl. a mobil WC elhelyezése) arra utalnak, hogy hamarosan folytatódni fognak a műveletek.

Szólj hozzá!

Címkék: újságcikk lakossági tájékoztató

Képviselői tájékoztató, június 4. (videó)

2009.06.04. 20:54 Lear

Ma délután Nagy Csaba önkormányzati képviselőnk lakossági tájékoztatót tartott a Megyeri téren. Saját elmondása szerint eddig nem sok történt az ügyben. A jogászok, akikkel kapcsolatba lépett, állítólag találtak valami kapaszkodót, de "ez még csak egy elsődleges információ". Leellenőriztette a telekhatárokat a jegyzővel, ill. a fák kivágása miatt is intézkedni fog. Arra kérte a lakókat, szervezzék meg magukat, hogy hatékonyabban működhessenek vele együtt.

Nagyon kérjük a képviselő urat, hogy vegye komolyan a Megyeri tér parkjának ügyét, s valódi, hathatós intézkedéseket tegyen az építkezés megakadályozása érdekében!

A másfél órás beszélgetés első öt perce alább videón is megtekinthető.

 

 

2 komment

Címkék: nagy csaba lakossági tájékoztató

Kronológia

2009.06.03. 18:49 Lear

(Ne feledjük: ma, csütörtökön 3-kor lakossági fórum a Megyeri téren!)
 
Az egyik korábbi bejegyzésben KM vetette fel az alábbi kérdéseket. Igaza is van, minél többet tudunk, annál jobb.
 
@márrton: csak hogy tisztán lássuk a kronológiát, ha tudja valaki, kérem válaszolja meg:
1. mikor adták ki az elvi építési engedélyt?
2. mikor támadták meg?
3. mikor vált jogerőssé?
4. mikor és melyik önkormányzat építési osztályán adták ki az építési engedélyt?
5. volt-e fellebbezés és mi lett az eredménye?
6. mikor emelkedett jogerőre az építési engedély (nem az elvi)?

 @márrton: kinek a tulajdonában volt, amikor elvi építési engedélyt kértek rá és ki volt az engedélykérő?

Nos, a rendelkezésemre álló források elég hiányosak, jelenleg pusztán egy foghíjas földhivatali tulajdoni lapot és a sajtó eddig megjelent írásait tudom felhasználni. Ennek ellenére megpróbálok a kérdések egy részére válaszolni. Nagyon kérem, ha valaki bármelyik kérdésre (jobban) tudja a választ, írja le kommentbe! Így összerakhatjuk a képet.

 • Az elvi építési engedélyt a Dunántúli Napló (DN) szerint 2004 őszén adták ki Bólyban.
 • Ekkor a telek kizárólagos tulajdonosa a Földhivatal szerint egy magánszemély, T. Nándor Lajos budapesti lakos volt, aki 1997-ben vette meg az ingatlant. A következő tulajdonos, a HM Érték Kft. csak 2008 januárjában került bejegyzésre.
 • Az elvi építési engedélyt 2005 januárjában a Közigazgatási Hivatal "megtagadta". A határozathoz vezető felügyeleti intézkedést az akkori polgármester (Toller László) kezdeményezte. Az építtető bíróság elé vitte az ügyet. (DN)
 • Hogy mikor vált jogerőssé az elvi építési engedély, nem tudom; eddig még a Közigazgatási Hivatalt kötelező legfelsőbb bírósági határozatra sem bukkantam rá (lb.hu). A KH honlapja pedig maga az antiinformativitás.
 • Ezután a város már sem az elvi, sem a "valós" építési engedély ellen nem fellebbezett, Papp Judit főjegyző szerint "nem látták értelmét". (DN)
 • A (tényleges) építési engedélyt a telken elhelyezett tábla szerint április 3-án adták ki.
 • (Az ingatlant egyébként még 1993. december 29-én, vagyis nem Páva Zsolt polgármestersége idején jegyezték át magántulajdonba. Ez pozitív üzenet próbál lenni a városvezetés felé: nem haragszunk rájuk, hanem a segítségüket kérjük!)

 Írtam a Bólyi Építésügyi Főhatóságnak, hogy pontos dátumokkal rendelkezhessünk. Ha rendesek, holnapra válaszolnak.

Szólj hozzá!

Közlemény

2009.06.02. 20:49 Lear

Június 4-én, csütörtökön 3-kor Nagy Csaba képviselőnk tájékoztatást tart a Megyeri tér északi részén (ahol a múltkori tájékoztatás volt). Már alig várom.

4 komment